Обзор

Разстояние от Обзор до най-близкото летище: 73 км.

Местоположение: Град Обзор е сравнително малък и се намира на 65 км южно от Варна, на 73 км северно от Бургас и на 530 км източно от София. Разположен е на ридовете на Стара планина, спускащи се към морето и по р. Двойница.

История: Старото име на Обзор от елинско време било Навлохос, после го прекръстили на Хелиополис (Град на слънцето), а в римско време бил вече Темплум Йовис (Храм на Юпитер).

През средновековието се нарича Козяк, част е от Карвунското княжество и крепостта, наследница на старите градове. Османските завоеватели не оставят камък върху камък от крепостта. Днешното име Обзор носи от 1935 г.

Плажът край Обзор е дълъг и се простира от нос Свети Атанас на север до южния нос Мона Петра. След него има малко закътано заливче и плаж, наречен Иракли. Някога там живеели преселници гърци в село със същото име, но го напуснали и заживели сред българите в Обзор. На още няколко километра на юг е носът Св. Никола, където Стара планина опира морето. След него следва и централният старопланински нос, наречен Емине, където се счита, че свършва Балкана. Тук през средните векове е имало крепост – Емона, а местността около нея се нарича Палеокастро. По онова време в скалите са живеели много монаси отшелници, имало е много малки параклиси и манастирчета.

Забележителности в близост до Обзор:
Нос Емине – 13.35 км.; Река Камчия – 22.43 км.; Поморийско Езеро – 34.68 км.; Аладжа манастир – 51.98 км.; Алепу – 53.67 км.;